Alla samlingarBokföring och bokföringsintegrationerBokföringsintegrationer
Hur man konfigurerar och använder integrationen med Fortnox
Hur man konfigurerar och använder integrationen med Fortnox

Konfigurera och hantera din Fortnox-integration för snabbare redovisning

Giuseppe Leoni avatar
Skrivet av Giuseppe Leoni
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Hur integrerar man med Fortnox?

• Logga in på ditt Juni-konto

• Gå till Integrationer > Upptäck och anslut

• Sök efter Fortnox och följ instruktionerna för att konfigurera din integration

När integrationen är klar importeras dina dimensioner från bokföringsprogrammet till Junis bokföringssektion.

Observera att alla dina gamla dimensioner kommer att ersättas av dina Fortnox-dimensioner och du kommer inte längre att kunna använda manuella SIE-format. Men om du tar bort integrationen kommer vi att lägga tillbaka dina gamla dimensioner som inte kommer från Fortnox.

Hur förbereder och exporterar man transaktioner till Fortnox?

1. Gå till Bokföring > Förbered & exportera

2. Öppna en transaktion

3. Fyll i kontokod, skatt och andra dimensionsvärden

4. Klicka på Markera som redo att exporteras

5. Gå till Redo att exportera

6. Välj transaktioner

7. Klicka på Exportera till Fortnox

8. Om exporten misslyckas, gå till Export-kö för att kontrollera felet och vidta nödvändiga åtgärder

9. Om exporten är slutförd, gå till Exporthistorik

Hur förbereder man och utför massexporteringar?

För att exportera flera transaktioner samtidigt:

1. Gå till Bokföring > Förbered & exportera

2. Välj flera transaktioner

3. Klicka på Massåtgärd > Tilldela förbokföringsvärde > Tilldela

4. Klicka på Markera som redo att exporteras

5. Gå till Redo att exportera

6. Välj transaktioner

7. Klicka på Exportera till Fortnox

Hur ställer man in kontokoder i Fortnox?

När du konfigurerar din Fortnox-integration måste du lägga in kontokoderna länkade till dina Juni-konton.

För att hitta dina kontonoder i Fortnox:

1. Logga in på ditt Fortnox-konto

2. Välj Registrera i det övre högra hörnet

3. Klicka på Kontoplan

4. Sök efter den kontokod som du vill länka med Juni i inställningen

5. Kopiera och klistra in kontokoden i Juni

Stödjer ni Fortnox Project och kostnadsställe?

Ja, om du använder dessa dimensioner i Fortnox kommer vi att importera dem till Juni åt dig.

Hur fyller man i moms-dimensionerna i Juni?

Momsen är automatisk ifylld åt dig av Juni eftersom den inte finns som en dimension i Fortnox. Du kan välja att redigera eller lägga till fler moms-dimensioner direkt i Juni. Vi stödjer för närvarande 3 kategorier av moms: vanlig (bokföringsposter med 3 rader), undantag (bokföringsposter med 2 rader) och omvänd (bokföringsposter med 4 rader).

Kan jag redigera låsta dimensioner i Juni?

Nej, det kan du inte. Efter integrationen är Fortnox den enda platsen för information om dimensioner som importerats via integration (gäller inte moms). Juni kommer att visa dimensionerna som de är i Fortnox. För att göra några ändringar i dessa importerade dimensioner, gå till ditt Fortnox-konto. När du har gjort ändringarna i Fortnox kommer de automatiskt att återspeglas i Juni.

Vad kan jag göra efter integrationen?

Du kan använda alla befintliga bokföringsfunktioner och när transaktionerna har flyttats till “Redo att exportera” kommer vi att skicka dem till Fortnox via integrationen.

Kommer integrationen också att skicka kvitton till bokföringsprogrammet?

Ja, när kvitton har integrerats kommer de att skickas till Fortnox och matchas till rätt transaktioner.

Vilka uppgifter kommer att skickas till bokföringsprogrammet via integrationen?

Du kommer att kunna skicka bankflöde, bokföringsuppgifter och kvitton till Fortnox via vår integrering. För detta ändamål kommer alla transaktioner som inte görs i SEK att konverteras till SEK av Juni.

Var kommer jag att se transaktioner som inte kunde skickas till Fortnox?

Vid eventuella fel kommer du att se transaktionerna i exportkön tillsammans med de eventuella orsakerna för misslyckandet.

Hur hanterar eller ändrar jag mina Fortnox-inställningar?

Du kan kontrollera status för integrationen, förnya den eller koppla bort integrationen

• Gå till Integrationer > Hantera och välj Fortnox-integrationen

Inställningar som virtuella kort och kontokoder för Juni-konton kan också uppdateras från samma plats.

Hur många konton kan jag integrera?

Du kan bara integrera ett Fortnox-konto åt gången. Det konto som du vill integrera med Juni måste ha integrationslicens från Fortnox.

I vilka länder är integrationen tillgänglig?

Fortnox-integration kommer att finnas tillgänglig för alla svenska kunder. Om du är baserad utanför Sverige, kontakta Junis kundtjänst angående tillgång till integration.

Var kan jag se transaktionerna i Fortnox?

Gå till Meny > Bokföring > Verifikationer

Vilken typ av Fortnox-konto kan användas för integration?

Du behöver ett Fortnox-konto med licens för bokföring och integration. Gå till Supplement Order för att se din kontotyp. När du öppnar en verifikation hittar du Junis transaktions-id under ”Beskrivning”.

Hur löser jag felet ”Datumet ligger utanför innevarande räkenskapsår” under en export?

För att lösa detta fel måste du välja rätt standardinställda räkenskapsår i Fortnox. Detta beror på att allt automatiskt är postat till det standardinställda räkenskapsåret. Så om du vill exportera till räkenskapsåret 2024, måste 2024 vara aktiverat som standardinställda budgetåret.

Om du vill exportera till räkenskapsåret 2023, måste 2023 vara aktiverat som standard.

För att uppdatera ditt räkenskapsår, följ dessa steg:

Vilken integrationslicens behöver jag för att kunna integrera?

Detta är den licens som krävs: